Vimetco a finalizat procesul de licitare pentru construirea termocentralei de la Alum Tulcea

Mie, 12/28/2011 - 09:30
  • Capacitate anuală de producţie de 250 MW, în cogenerare
  • Termocentrala va fi construită pe platforma Alum
  • Şapte companii internaţionale au licitat pentru acest proiect

Tulcea, 28 decembrie 2011 – Producătorul de alumină Alum Tulcea (BVB: BBGA) anunţă că Vimetco NV (LSE: VICO), compania mamă, a finalizat procesul de licitaţie pentru construirea propriei termocentrale la Tulcea.  Proiectul va fi dezvoltat de Vimetco Power România, companie parte a Vimetco Group şi va consta într-o termocentrală în cogenerare, de 250 MW, construită la Alum Tulcea, cu sprijinul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi al unor bănci comerciale.

După finalizarea studiului de fezabilitate, realizat de compania Tractebel Engineering, şapte companii au depus oferte, printre ele China Huadian Engineering, China National Electric Engineering, Consortium of Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd. Korea (HDEC) şi Itochu Corporation & Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd. (ITOCHU), Metka S.A., Minmetals Engineering Co. Ltd., Siemens şi Sinohydro Corporation Limited.

“Ne concentrăm pe creşterea eficienţei în operare, pentru a avea o structură a costurilor cât mai competitivă şi pentru a atinge independenţa în alimentarea cu materii prime”, a declaratGheorghe Dobra, Acting CEO Vimetco şi director general Alum.“În zona operaţională, an integrat extracţia cu producţia de alumină, realizând o reducere semnificativă a costurilor, dar şi securizând alimentarea cu materie primă pentru Alro Slatina. Suntem hotărâţi să ne asigurăm necesarul de materii prime, inclusive energie electrică, pentru a putea continua planurile de dezvoltare pentru România şi pentru a consolida producţia locală de aluminiu”.

Vimetco Power România va analiza cele şapte oferte, bazându-se pe elemente cheie pentru succesul proiectului şi analizând competenţele tehnice şi economice. Compania estimează că va anunţa câştigătorul licitaţiei până la finele primului trimestru al lui 2012

În conformitate cu studiul de fezabilitate, centrala va fi în cogenerare, livrând electricitate pentru Alum şi partial pentru Alro, abur pentru Alum şi apă caldă pentru sistemul de încălzire al oraşului Tulcea. Aceasta se va conforma cu toate cerinţele Uniunii Europene legate de tehnologie şi de protecţia mediului.

De asemenea, proiectul se conformează deplin celor mai înalte standarde privind tehnologia de protecţie a mediului, sănătate şi securitate în muncă şi va creşte eficienţa energetică a producătorului de alumină.

Vimetco Power si Alum se angajează să implice părţile interesate, comunităţile locale şi alte grupuri interesate în viitoarele investiţii şi alte proiecte importante, printre care si centrala în cogenerare. Planul PPI (Politica de Publicare a Informaţiilor) a fost dezvoltat cu obiectivul de a identifica părţile importante interesate şi de a asigura, unde se poate, că sunt informate despre potenţialele impacte pe care proiectele să le aibă. Planul include şi un mecanism de rezolvare a problemelor.

Rezumatul non-tehnic – Non Technical Summary (NTS) al proiectului şi Evaluarea Impactului de Mediu (EIM) – Environmental Impact Assessment (EIM) sunt incluse pe website-ul Vimetco, Alum şi atât în română, cât şi în engleză, precum şi la sediile Vimetco Power din Bucureşti, Alum, în Tulcea, Primăria Tulcea şi Energoterm.

Rezumate ale PPI şi ale Proiectului de mediu şi planului de acţiuni sociale (ESAP) sunt disponibile în română şi în engleză pe site-urile companiilor Vimetco şi Alum.

Vimetco va strânge toate comentariile şi concluziile asociate cu proiectele viitoare. Toate comentariile primite vor fi evaluate în conformitate cu cerinţele “Celor mai bune practici internaţionale”.

Toate comentariile vor fi evaluate din punctul de vedere al fezabilităţii pentru a face schimbări care vor  satisface cerintele şi interesele, şi apoi concluziile vor fi comunicate.

În prima jumătate a lui 2011, Alum a preluat operaţiunile miniere de bauxită din Sierra Leone, asigurând constanţa alimentării cu bauxită, la costuri predictibile. Adăugarea unui producător de electricitate la activele Grupului în România va consolida poziţia companiei pe piaţa locală şi va duce la o mai mare predictibilitate a costurilor şi la continuitatea operării.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi

Florenta Ghita

Premium Communication

Bucureşti

Phone +40 (0) 21 411 01 52

Email florenta.ghita@premiumpr.ro

 

 

Despre Alum

Alum este o rafinărie de alumină cu o capacitate de producţie de 600.000 tone pe an. Alumina produsă de companie este livrată pe piaţa internă către Alro SA, parte a Grupului Vimetco, precum şi la export. Acţiunile companiei Alum sunt cotate la Bursa de la Bucureşti din 1997.