ALUM continuă investițiile în proiecte de protecție a mediului

Mie, 06/06/2018 - 16:43
  • Volumul de apă preluată a scăzut cu mai mult de 36%, în ultimii cinci ani
  • Producătorul de alumină a redus intensitatea energetică cu 15,77% în 2017, față de nivelul din 2013
  • Compania a modernizat halda de șlam roșu, cu impact pozitiv asupra mediului

Tulcea, 6 iunie 2018 –Alum S.A. (BVB, segmentul ATS - AeRO: BBGA) singurul producător de alumină calcinată din România, continuă programul său pe termen lung de protecție a mediului și de eficiență energetică, axându-se pe proiecte care vizează investiții în tehnologie modernă și de mediu.

„Cu peste 45 de ani de experiență, producătorul nostru de alumină Alum reprezintă un reper pentru economia județului Tulcea, fiind unul din cei mai importanți angajatori la nivel local”,a declarat Gheorghe Dobra, CEO ALUM. “Alum este singurul producător de alumină calcinată din România, iar unitatea sa de producție a fost modernizată temeinic în anul 2007 în scopul creșterii eficienței și performanței competitive globale. 10 milioane de dolari au fost investiți în 2007 în acest proces de modernizare complexă, urmat constant de alte investiții care vizează creșterea sustenabilității de mediu”, a adăugat Gheorghe Dobra.

Proiectele de modernizare au condus la o reducere a intensității energetice cu 15,77% în 2017, față de nivelul din 2013. În plus, în 2017, Alum a reușit să reducă volumul de apă preluată din Dunăre astfel încât a scăzut cu 34,35% față de nivelul anului 2016, în ciuda creșterii producției cu 1,19%. În ultimii cinci ani, Alum și-a redus volumul de apă preluată cu aproximativ 1,5 milioane de metri cubi (ceea ce reprezintă echivalentul consumului lunar de apă al unui oraș cu 238.000 de locuitori), reprezentând o reducere cu 36,17%. În 2017, volumul apei reciclate și reutilizate a scăzut cu 31,13% față de anul 2016.

Programul de investiții s-a axat, de asemenea, pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon, prin intermediul unor investiții cheie, precum instalarea schimbătoarelor de căldură cu plăci și garnituri pentru încălzirea apei demineralizate în contracurent cu soluția de aluminat de sodiu, punerea în funcțiune a unei instalații cu schimbătoare de căldură cu plăci și garnituri pentru încălzirea soluției de atac înainte de dozarea în instalația de leșiere.

Pe lângă îmbunătățirile tehnologice cu impact pozitiv asupra parametrilor emisiilor, Alum desfășoară mai multe proiecte care acoperă exclusiv impactul asupra mediului și a continuat proiectul de modernizare a haldei de șlam roșu, început în 2009, când mai multe investiții de modernizare și retehnologizare au fost realizate.Ulterior, Alum a alocat câte 500.000 de dolari anual, pentru întreținerea acesteia în conformitate cu normele de mediu. Prin urmare, Alum a consolidat digurile haldei, a închis-o ecologic parțial în zona principalului barajul și a plantat 35.000 de copaci, a executat canalul de colectare și de deviere a apelor pluviale, pentru prevenirea inundațiilor, a implementat un sistem de pulverizare cu apă pentru umectarea suprafeței nămolului roșu și pentru reducerea prafului și a pus în funcțiune un sistem de monitorizare a calității apei subterane.

Având în vedere cantitatea importantă de șlam generat, în ultimii ani s-au efectuat cercetări în colaborare cu institute de cercetare pentru a identifica soluții inovatoare de transformare a nămolului roșu într-un produs comercial utilizabil în industria metalurgică sau de construcții sau ca adjuvant pentru acidificarea solului, abordând în același timp aspectul de mediu.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Florența Ghiță

Bucuresti

Phone: +40 744 644 004

Email: investor.relations@alro.ro

Despre:

ALUM

ALUM este singurul producător de alumină calcinată din România, utilizată pentru obținerea aluminiului și deține o rafinărie de alumină cu o capacitate de producţie de 600.000 tone pe an. Alumina produsă de companie este livrată atât pe piaţa internă către ALRO S.A., parte a Grupului Vimetco, precum şi la export. Acţiunile companiei ALUM sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti din 1997.

Grupul ALRO

ALRO S.A. și filialele sale sunt denumite în mod colectiv ''Grupul ALRO'' sau “Grupul”. Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: Alro S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea minieră de extracție de bauxită, Vimetco Extrusion S.R.L. – procesator produse extrudate, Conef S.A. – administrarea portofoliului de acțiuni ale Alro, Global Aluminium Ltd. - entitate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.