ALUM continuă investițiile pentru a identifica soluții pentru transformarea șlamului roșu într-un produs cu uz comercial

Mie, 03/06/2019 - 14:46

În 2018 și 2019 ALUM a continuat activitățile de cercetare privind tehnologiile ecologice de depozitare a reziduurilor de bauxită și valorificarea acestora în cadrul altor industrii, în special în agricultură

Studiile la fața locului au continuat la Stația de Cercetare Agricolă din Albota, Pitești, județul Argeș, cu sprijinul ICPA București

Compania a investit aproximativ un milion de dolari, în 2018, pentru a asigura continuitatea operațională și creșterea duratei de viață a haldei

Tulcea, 6 martie 2019 - ALUM S.A. (BVB, segmentul ATS – AeRO: BBGA), singurul producător de alumină calcinată din România a investit, anul trecut, peste un milion de dolari în depozitarea, în condiții de siguranță, a șlamului rezultat din procesarea bauxitei. Compania își continuă programul strategic de transformare a șlamului roșu într-un produs cu uz comercial în alte industrii, dar în special pentru neutralizarea solurilor acide și pentru creșterea productivității culturilor agricole.

Pe lângă programul constant de modernizare și de diversificare a producției pe care îl implementăm la ALUM, continuăm și investițiile cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător, care ne ajută să reducem amprenta ecologică a companiei", ​​a declarat Gheorghe Dobra, CEO ALUM. „Anul trecut, am investit în modernizarea haldei de șlam, dar, în același timp, am continuat programul nostru strategic pentru identificarea soluțiilor și oportunităților de a utiliza acest produs secundar în agricultură și am obținut rezultate foarte bune în ceea ce privește fertilizarea cu șlam roșu a solurilor, a adăugat Gheorghe Dobra.

Ca parte a planului său de protecție a mediului, ALUM continuă activitățile de cercetare pentru utilizarea comercială a șlamului, cu accent pe transformarea solurilor acide, creșterea producției agricole și a calității plantelor, în cazul fertilizării solurilor cu acest produs. Programul anual este implementat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA București), iar experimentele sunt efectuate în stațiuni de cercetare agricolă situate în localitatea Albota-Pitești, Județul Argeș, pe un luvisol albic, adică pe un sol acid tipic cu pH acid moderat și cu proprietăți agrochimice necorespunzătoare din perspectiva agriculturii intensive.

Până în prezent, s-au folosit cantități diferite de șlam roșu combinat cu îngrășăminte organice și chimice în diferite variante experimentale privind cantitățile utilizate. Astfel, folosirea șlamului roșu pe solurile moderat acide a mărit alcalinitatea solului, acesta fiind transformat, dintr-un sol acid natural, într-unul convențional alcalin, prin creșterea conținutului proprietăților sale chimice.

Experimentele efectuate de către ALUM au arătat că șlamul roșu poate fi convertit într-un produs semifabricat cu utilizare în agricultură, construcții sau metalurgie.

Lucrările de cercetare privind compoziția variabilă a șlamului au fost inițiate de ALUM în 2011 cu scopul de a găsi noi tehnologii pentru a transforma șlamul roșu obținut din procesul de procesare a bauxitei într-un produs viabil comercial. În ultimii ani au fost efectuate mai multe monitorizări, lucrări de cercetare și teste de laborator în ceea ce privește stocarea și utilizarea șlamului roșu de către institute de cercetare de prestigiu din România, precum ICIM București (Institutul de Cercetări al Ministerului Mediului), ECOIND București, IMNR București, IPROCHIM SA București etc.

ALUM implementează diverse proiecte legate de protecția mediului, inclusiv modernizarea depozitării de șlam roșu, începută în 2009. La acea dată, halda de șlam a trecut printr-un program de modernizare tehnologică. Ulterior, ALUM a alocat 500.000 dolari anual pentru întreținerea sa, în conformitate cu reglementările de mediu. ALUM a consolidat și a realizat închiderea ecologică parțială în zona principală a barajului. De asemenea, s-au plantat copaci, s-a realizat un sistem de colectare a apei pluviale și s-a deviat canalul de prevenire a inundațiilor. În plus, a fost implementat un sistem de pulverizare cu apă pentru umectarea suprafeței șlamului roșu și prevenirea prăfuirii suprafeței acestuia și, totodată, a fost introdus un sistem de monitorizare a calității apelor subterane.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

www.alum.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

Email: investor.relations@alro.ro

Despre:

ALUM

ALUM este singurul producător de alumină calcinată din România și face parte din Grupul ALRO. Alumina calcinată este utilizată pentru obținerea aluminiului, iar ALUM deține o rafinărie de alumină cu o capacitate de producţie de 600.000 tone pe an. Alumina produsă de Companie este livrată atât pe piaţa internă către ALRO S.A., precum şi internațional. Acţiunile companiei ALUM sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti din 1997.

Grupul ALRO

ALRO S.A. și filialele sale sunt denumite în mod colectiv ''Grupul ALRO'' sau “Grupul”. Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: Alro S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea minieră de extracție de bauxită, Vimetco Extrusion S.R.L. – procesator produse extrudate, Conef S.A. – administrarea portofoliului de acțiuni ale Alro, Global Aluminium Ltd. - entitate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

 

                      Președinte Consiliu de Administrație / Director General                           Director Financiar

                                                    Gheorghe DOBRA                                                      Mihaela DURALIA

 

Hide URL: 
Show URL