ALUM este unul dintre beneficiarii unei finanțări nerambursabile de 8,8 milioane EUR acordate de Comisia Europeană participanților din cadrul proiectului ReActiv

Mie, 07/22/2020 - 12:00

 

• Activarea reziduurilor industriale pentru o producție durabilă a cimentului, proiectul („ReActiv”) va crea un nou lanț de valoare durabil, care va lega reziduul de bauxită, produsul secundar al industriei de producție a aluminei, de industria de producție a cimentului

• În cadrul proiectului ReActiv, ALUM participa ca partener, furnizând mostre adecvate de reziduu de bauxită pentru a fi procesat în proiect și contribuie la studiile de fezabilitate și la elaborarea planului de afaceri, în special în ceea ce privește implementarea unei potențiale tehnologii în cadrul fabricilor de ciment

• Producătorii de alumină vor modifica proprietățile reziduului industrial, transformându-l într-un material activ potrivit noilor cimenturi, cu o amprentă redusă de CO2

• ALUM este membru al unui consorțiul format din 21 de companii care vor implementa proiectul ReActiv, sub coordonarea LafargeHolcim, prin propriul Centru de Cercetare și Dezvoltare

Tulcea, 21 iulie 2020 - ALUM S.A. (BVB, segmentul ATS - AeRO: BBGA), singurul producător de alumină calcinată din România, este unul dintre partenerii proiectului ReActiv, o inițiativă care vizează reducerea deșeurilor și a emisiilor de CO2 prin transformarea reziduului de bauxită, principalul produs secundar al sectorului aluminei, într-un material activ adecvat pentru dezvoltarea a noi cimenturi, cu o amprentă redusă de CO2. Coordonat de LafargeHolcim prin intermediul Centrului său de Cercetare și Dezvoltare („Lafarge Centre de Recherche SAS”), proiectul face parte din programul Horizon 2020 pentru crearea unor industrii circulare cu emisii reduse de carbon și a primit o finanțare nerambursabilă de 8,8 milioane EUR din partea Comisiei Europene.

ReActiv se concentrează pe transformarea unui reziduu industrial neexploatat în prezent din sectorul aluminei reziduul de bauxită, într-un material activ pentru noi cimenturi sustenabile. În cadrul proiectului ReActiv, ALUM este unul dintre partenerii a căror activitate implică furnizarea de mostre adecvate de reziduu de bauxită care vor fi procesate în proiect și contribuie la studiile de fezabilitate și la elaborarea planului de afaceri, în special în ceea ce privește implementarea unei potențiale tehnologii în cadrul fabricilor de ciment. Proiectul va fi implementat începând cu finalul anului 2020 sau începutul anului 2021 și se va derula pe o perioadă de patru ani.

„Prin proiectul ReActiv, împreună cu alți lideri din industrie și instituții europene, ne reafirmăm angajamentele de sustenabilitate cu accent pe proiectele de economie circulară prin implementarea metodelor inovatoare de reducere aproape la zero a emisiilor, deșeurilor și a amprentei noastre de carbon, concomitent cu dezvoltarea de produse superioare, cu un nivel redus al impactului asupra mediului”, a declarat Gheorghe DOBRADirector General ALUM. „Cu acest nou pas de integrare pe verticală și investițiile viitoare în facilitățile noastre, contribuim nu numai la protejarea mediului și a comunității noastre locale, dar și la crearea unei potențiale linii de afaceri noi și durabile”, a adăugat Gheorghe DOBRA.

Proiectul ReActiv va implementa tehnologii noi care vor transforma reziduul de bauxită într-un material activ utilizat pentru producția de ciment cu emisii scăzute de CO2, care va înlocui în proporție de 30% până la 50% clincherul, componentul principal al cimentului. Acest proces va însemna costuri mult mai mici și va crea noi cimenturi cu performanțe egale sau mai bune decât cele actuale, în timp ce se vor reduce cu cel puțin 30% și emisiile asociate producției cimentului.

Mai mult decât atât, printre obiectivele proiectului ReActiv se numără și reducerea cu cel puțin 30% a materiei prime primare pe tona de ciment, reducerea deșeurilor cu cel puțin 25%, asigurarea unor economii semnificative de energie și reduceri ale emisiilor de CO2, crearea unui lanț de aprovizionare sigure și durabile, cu resurse secundare pentru producerea cimentului, la un cost total mai mic decât soluțiile existente, precum și crearea unui metode sustenabile ce poate fi replicata in intreaga industrie.

În plus, pentru producătorii de alumină, posibilitatea valorificării reziduului de bauxită și reintroducerea sa în alte industrii reprezintă un pas decisiv în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și crearea unui lanț valoric sustenabil. Mai mult, acest proiect va contribui la protejarea ecosistemele din vecinătatea rafinăriilor de alumină prin reducerea cantităților de reziduuri depozitate și a costurilor asociate cu acestea, precum și la dezvoltarea unei noi linii de afaceri, în care deșeurile devin o resursă și, în cele din urmă, un produs inovator.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

www.alum.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

Email: investor.relations@alro.ro

Despre:

ALUM

ALUM este singurul producător român de alumină calcinată, utilizată pentru producția de aluminiu și are o rafinărie de alumină cu o capacitate de producție de 600.000 tone pe an. Alumina produsă de companie este furnizată atât pe piața internă către ALRO S.A., parte a grupului Vimetco, cât și internațional. ALUM este listată la Bursa de Valori București din decembrie 1997 pe platforma RASDAQ și a migrat către segmentul ATS, categoria AeRO în mai 2015. Acțiunile sale sunt tranzacționate sub simbolul „BBGA”. 

Grupul ALRO

 ALRO S.A. și filialele sale sunt denumite în mod colectiv ''Grupul ALRO'' sau “Grupul”. Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: Alro S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea minieră de extracție de bauxită, Vimetco Extrusion S.R.L. – procesator produse extrudate, Conef S.A. – administrarea portofoliului de acțiuni ale Alro, Global Aluminium Ltd. - entitate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.  

Hide URL: 
Show URL