ALUM face parte din proiectul REEScue de recuperare a elementelor pământuri rare și a scandiului din reziduurile de bauxită

Mie, 01/27/2021 - 16:53

  Proiectul de cercetare REEScue, sub coordonare europeană, are ca scop furnizarea către Uniunea Europeană a materiilor prime considerate critice 

 Acest proiect inovator susține economia circulară prin extracția și valorificarea elementelor pământuri rare și a scandiului din reziduurile de bauxită sau din depozite de deșeuri

 ALUM se implică activ în valorificarea sustenabilă a reziduurilor de bauxită și reintroducerea în circuitul economic a acestor produse secundare rezultate în procesul de producție a aluminei. 

Tulcea, 27 ianuarie 2021 - ALUM S.A. (BVB, segmentul ATS - AeRO: BBGA), singurul producător de alumină calcinată din România, participă, alături de companiile Mytilineos SA (Grecia) și ETI Aluminyum A.S. (Turcia), la proiectul de cercetare REEScue, realizat în cooperare cu partenerul academic Necmettin Erbakan Üniversitesi (Turcia) și sub coordonarea National Technical University of Athens (NTUA). REEScue își propune să extragă și să valorifice elementelor pământuri rare și scandiul din reziduurile de bauxită, furnizând Uniunii Europene materii prime esențiale, necesare în industria high-tech.

„Proiectul REEScue ne poate oferi o nouă soluție pentru susținerea economiei circulare la nivel european și sprijină eforturile noastre de recuperare a elementelor pământuri rare și a scandiului, precum și de reducere aproape de zero a cantității de deșeuri industriale rezultate din procesul tehnologic”, a declarat Gheorghe DOBRA, Director General ALUM. „Împreună cu partenerii noștri europeni, cu alți lideri ai industriei de profil și cu instituții de învățământ reputabile căutăm soluții pentru recuperarea elementelor pământuri rare și a scandiului din reziduurile de bauxită, susținând, în acest fel, alte sectoare industriale strategice pentru Uniunea Europeană cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător”, a adăugat Gheorghe DOBRA.

REEScue se va desfășura pe o perioadă de 36 de luni și oferă o abordare fezabilă pentru recuperarea selectivă a elementelor pământuri rare și a scandiului din reziduuri de bauxită, fiind un prim pas al unui potențial proces integrat tip „aproape de zero-deșeuri” cu scopul valorificării sustenabile a reziduului de bauxită.

Proiectul REEScue este finanțat prin grant-uri susținute de: 

·  Secretariatul General pentru Cercetare și Tehnologie (GSRT) din Grecia, pentru National Technical University of Athens (NTUA) și Mytilineos S.A.;

·  Consiliul Științific și Tehnologic de Cercetare (TUBITAK) pentru Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEU) și ETI Aluminyum A.S.;

·  Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării (UEFISCDI) din România pentru ALUM.

ALUM se implică activ în valorificarea sustenabilă a reziduurilor de bauxită și reintroducerea în circuitul economic a acestor produse secundare rezultate în procesul de producție a aluminei. 

De asemenea, ALUM face parte dintr-un alt proiect, ReActiv, care vizează utilizarea reziduurilor de bauxită la producerea de cimenturi cu emisii reduse de CO2. 

Detalii suplimentare legate de noul proiect REEScue pot fi regăsite aici https://reescue.com/, iar mai jos este anunțul privind lansarea proiectului.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

www.alum.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

Email: investor.relations@alro.ro

 Despre:

ALUM

ALUM este singurul producător român de alumină calcinată, utilizată pentru producția de aluminiu și are o rafinărie de alumină cu o capacitate de producție de 600.000 tone pe an. Alumina produsă de companie este furnizată atât pe piața internă către ALRO S.A., parte a grupului Vimetco, cât și internațional. ALUM este listată la Bursa de Valori București din decembrie 1997 pe platforma RASDAQ și a migrat către segmentul ATS, categoria AeRO în mai 2015. Acțiunile sale sunt tranzacționate sub simbolul „BBGA”.

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd - marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

 ANUNȚ DE PRESĂ

-----------------------------------------------------------------

A fost lansat Proiectul REEScue, coordonat de ERANET-ERAMIN 3- REEScue, cu denumirea:  „Proces integrat pentru recuperarea elementelor pământuri rare și a scandiului din reziduurile de bauxită”.

Pe 1 octombrie 2020, coordonatorul NTUA (National Technical University of Athens) a lansat proiectul REEScue în cooperare cu partenerul academic Necmettin Erbakan Üniversitesi (Turkey) și alți trei parteneri industriali din țări diferite: Mytilineos SA (Greece), ALUM SA (Romania) și ETI Aluminyum A.S. (Turkey), care se va derula pe o perioadă de 36 de luni (https://reescue.com/).

Scopul proiectului REEScue este să furnizeze Uniunii Europene materii prime considerate critice și să contribuie la construirea unui viitor sustenabil și a unei economii circulare, prin valorificarea reziduurilor și extracția de metale valoroase din surse secundare, așa cum sunt depozitele de deșeuri sau din reziduurile de bauxită obținute în urma procesării industriale.

Reziduul de bauxită (RB) este un produs secundar al procesului Bayer pentru producerea aluminei, ce conține cantități considerabile de Elemente Pământuri Rare (EPR), Scandiu și alte metale refractare. EPR sunt considerate Materii Prime Critice (MPC) și Uniunea Europeană le-a inclus într-o listă prioritară pentru exploatarea lor din surse indigene.  

Reziduul de bauxită este bogat în (EPR) precum: Lantan (La), Ceriu (Ce), Neodim (Nd), Ytriu (Y) și, în mod special, în Scandiu (Sc). 

Proiectul oferă o abordare fezabilă pentru recuperarea selectivă a elementelor pământuri rare și a scandiului din reziduul de bauxită prin levigarea acidă a acestuia și extracția secvențială cu solvent a fierului și scandiului din levigat. Tehnologia de leșiere, precum și recuperarea fierului și EPR-urilor, conduc la surmontarea tuturor dezavantajelor abordărilor curente care includ: controlul concentrației de fier în levigat, dizolvarea avansată a silicei cu formarea silicagelului și obținerea levigatelor cu concentrații reduse de EPR și scandiu.

Acest proces este o tehnică promițătoare, un prim pas al unui potențial proces integrat tip „near-zero-waste(„aproape-zero-deșeuri”), cu scopul valorificării sustenabile a reziduului de bauxită.

Proiectul REEScue este finanțat prin grant-uri susținute de: 

·  Secretariatul General pentru Cercetare și Tehnologie (GSRT) din Grecia, pentru National Technical University of Athens (NTUA) și Mytilineos SA

·  Consiliul Științific și Tehnologic de Cercetare (TUBITAK) pentru Necmettin Erbakan Üniversitesi și ETI Aluminyum A.S. 

·  Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării (UEFISCDI) din România pentru ALUM 

Detalii de contact

Prof. IOANNIS PASPALIARIS – Cordonatorul Proiectului

Adresa: School of Mining and Metallurgical Engineering Iroon Polytechniou 9 str., GR15773 Zografou Campus, Athens, Greece

Email: paspali@metal.ntua.gr

Website: https://reescue.com/      


Proiectul REEScue este finanțat prin grant-uri. In ceea ce privește grant-ul acordat prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării (UEFISCDI) din România acesta a fost acordat prin contractul de finanțare 182/2020.

De asemenea, detalii suplimentare legate de noul proiect REEScue finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării (UEFISCDI) din România, prin contract de finanțare 182/2020, pot fi regăsite aici: https://reescue.com/,iar mai sus sunt anunțurile privind lansarea proiectului.

Hide URL: 
Show URL