Alum mizează pe dezvoltarea de produse noi și pe reducerea consumului de energie

Joi, 10/12/2017 - 11:39
  • Compania investește, de asemenea, în programe de protecție a mediului, pentru reducerea amprentei ecologice

Tulcea, 11 octombrie 2017 – Alum S.A. (BVB: BBGA, “Compania” sau “Alum”), cel mai mare producător de alumină calcinată din România, investește în dezvoltarea de produse noi, în eficiență energetică și în siguranța și continuitatea proceselor tehnologice, concomitent cu reducerea emisiilor și a consumurilor specifice.  

„Încă de la preluarea Alum, programul de investiții a vizat eficientizarea și retehnologizarea companiei, iar acum vedem rezultatele concrete: pe lângă o creștere a calității aluminei calcinate livrată către Alro, rafinăria a reușit să își diversifice producția, vizând și alte industrii, dar să și reducă semnificativ amprenta ecologică”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General al Alro S.A. “Fluxul tehnologic a fost îmbunătățit, echipamentele uzate fizic și moral au fost înlocuite, au fost dezvoltate noi tehnologii pentru diversificarea producției. În plus, Alro a făcut investiții masive la Alum pentru conformarea cu normele de protecție a mediului”.

Alum a investit în creșterea profitabilității, prin dezvoltarea unor tehnologii pentru obținerea de noi produse, precum alumina calcinată cu conținut scăzut de sodiu sau cu suprafață specifică mica. În plus, a instalat noi sisteme de recuperare a cladurii de proces din fluxul tehnologic și convertizoare de frecvență cu eficiență energetică ridicată.

De asemenea, Alum a avut un program complex de investiții pentru protecția mediului, care a vizat depozitarea în condiții de siguranță a slamului roșu rezultat în procesul tehnologic de prelucrare a bauxite, a redus emisiile de dioxid de carbon și de pulberi, dar a si înlocuit echipamentele care foloseau păcură, cu cele care foloseau gaze naturale. În consecință, consumul de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 27% din 2010, până în 2016. Emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu 56,86% în ultimii 10 ani. În plus, Alum a redus consumul de apă utilizată pentru răcire, în procesul tehnologic și, ca urmare, apa industrială captată din Dunăre a scăzut cu 71% în 2016 față de 2010.

Producătorul de alumină analizează soluții valorificarea șlamului roșu în industria metalurgică sau de construcții, ori ca adjuvant pentru ameliorarea solurilor acide. În prezent, Compania, într-un consorțiu organizat de către European Aluminium, a aplicat pentru finanțarea unui studiu de cercetare în cadrul programului Horizon 2020. Acest studiu se va derula pe o perioadă de cinci ani și are ca obiect dezvoltarea de tehnologii de utilizare a șlamului roșu în alte industrii, cu rezultate pozitive asupra protecției mediului.

 

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:

Florenta Ghita

Premium Communication

Bucharest Phone +40 (0) 21 411 01 52

Email florenta.ghita@premiumpr.ro

 

Notă pentru editori:

Alum Tulcea

Alum Tulcea este cel mai mare producător român de alumină calcinată, utilizată pentru obţinerea aluminiului. Compania este unul dintre principalii furnizori de materie primă ai combinatului Alro Slatina. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele rezultate din alumina livrată de Alum sunt Uniunea Europeană (Germania, Italia, Polonia, Franța şi România).

Grupul Alro

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro - producător de aluminiu, Alum Tulcea - producător de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - producător de bauxită, Vimetco Extrusion - procesator de produse extrudate, Conef, Global Aluminium Ltd. și Bauxite Marketing Ltd. Având această structură, Grupul şi-a creat un lanţ integrat de producţie, asigurând materia primă pentru Alro.​